Elma En Çok Nerde Yetişir?

Dünya üzerinde en fazla tüketilen meyveler arasında yer alan elma, ülkemizde de hem üretim anlamında, hem de tüketim anlamında ilk sıralarda yer alan meyvelerin başında gelmektedir. Anavatanı güney Kafkaslar ve Kuzey Anadolu olan elma, farklı iklim koşullarında yetişebilen bir meyvedir. Kırmızı, yeşil ve sarı renkleri bulunan elma, bol miktarda fosfor, demir, potasyum, kalsiyum, C vitamini ve B vitamini gibi mineral ve vitaminler içermektedir. Elmanın faydaları bakımından baktığımızda ise; kalp ve damar rahatsızlıkları, ağız ve diş sağlığı, sinir sistemini güçlendirici özelliği gibi, daha birçok faydasının olduğunu görebiliriz.

Aşağıda elma en çok nerede yetişir? Sorusuna cevap verdikten sonra, elmanın faydaları hakkında da bilgiler sunacağız.

Elma En Çok Nerde Yetişir?

Elma en çok nerede yetişir?

Dünyada en fazla elma üretimi yapan ülke, Çin’dir. Çin’den sonra 2. sırayı Amerika Birleşik Devletleri alırken, elma yetiştiriciliğinde dünyada 3. sırayı ise, ülkemiz Türkiye almaktadır. Bu ülkelerden sonra ise dünyada elma üretiminde ipi göğüsleyen ülkeler; İran, Rusya ve Hindistan’dır. Ülkemizde en fazla Akdeniz Bölgesi’nde yetişen elma, Karaman, Isparta, Niğde, Çanakkale, Amasya, Antalya ve Mersin’de de fazlaca yetiştirilmektedir. Bu illerin yanı sıra İç Anadolu’nun farklı illerinde yetişmekle birlikte, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde de, kısmen elma yetişmektedir.

Elmanın yetişmesi için iklim koşulları

Soğuk ve ılıman iklimlerde yetişen elma, özellikle 30 ve 50 derece enlemlerinde çok daha rahat bir şekilde yetişir. Kış aylarının soğuk günlerine en fazla dayanan meyveler arasında yer alan elma, eksi 30 dereceye kadar bozulmadan durabilmektedir. Kış dinlenmesine ihtiyaç duyan bir meyve olan elma, yazın aşırı sıcak günleri sevmez. 40 derecenin üzerinde sıcaklık bulunan bölgelerde, elma yetişmez ve bozulmadan duramaz.

Elmanın faydaları nelerdir?

  • Isırılarak tüketilmesi nedeniyle doğal bir diş fırçası görevi gören elma, ağız ve diş sağlığı için son derece önemli bir yere sahiptir. İçerisinde bulunan mineral ve vitaminler, ağız içinin bakterilerden temizlenmesi konusunda yardımcıdır. Beyin fonksiyonlarını düzenlemeye ve geliştirmeye yardımcı olan elma, özellikle yaşlılıktan kaynaklı hafıza kayıplarını önleme konusunda yararlıdır.
  • Parkinson hastalığına karşı iyi geldiği bilinen elma, harika bir antioksidan özelliğine de sahiptir.
  • Kansere karşı koruyucu olması da, elmanın faydaları arasındadır.
  • Şeker hastalığına yakalanma riskini azaltır.
  • Kolesterolün düşmesinde yardımcıdır.
  • Safra kesesi taşlarına karşı etkilidir.
  • Karaciğerde biriken toksinlerin, vücut dışına atılmasına yardımcı olur.

Kısaca Elma Yetiştiriciliği

Soğuk ve ılıman iklimleri seven elma, dünya genelinde en fazla tüketilen meyvelerden birisidir. Dünyada elma yetiştiriciliğinde ilk sırada yer alan ülke Çin olup, Çin’den sonra 2. sırada Abd gelirken, ülkemiz ise dünya genelinde elma yetiştiriciliğinde 3. sıradadır. Beyin fonksiyonlarını düzenlemesi, kalp ve damar rahatsızlıklarına iyi gelmesi, kanserle mücadele eder nitelikte olması ve kemik sağlığı açısından da yararlarının bulunması, elmanın başlıca birkaç faydasıdır.