Hangi Meyvelerden Reçel Yapılır?

Sofraların vazgeçilmezi, sabah kahvaltılarının olmazsa olması reçeller, çeşitliliği ve lezzeti ile tüm damak tadına hitap etmekte. Ev ortamlarında da yapılabilen oldukça organik olan reçeller dışarıda yapılanlara göre daha lezzetli olmaktadır. Kahvaltılarda sürekli olarak aranan lezzeti ve kıvamı bakımından istenildiği gibi olduğunda uzun süre dolapta tazeliğini koruyan bir alternatiftir.

Özellikle ev yapımı reçeller daha organik içine ne katıldığını bildiğiniz için daha faydalı kokusu ve tadı ile daha fazla damağa hitap edebiliyor. Birçok meyve çeşidinden reçel yapılabilmektedir. Her mevsim ve her ay farklı türde yapılan reçeller meyvenin mevsimine göre taze olarak alınıp yapılıyor. Her ay mevsiminde piyasada satılan meyvelerden yaz kış olarak yapmak mümkün. Belirli bir zaman yada süre kısıtlaması bulunmuyor.

Yaz Aylarında Yapılan Reçel Türleri Ve Püf Noktaları

Yaz kış ayırt edilmeksizin kahvaltı sofralarını süsleyen ve tüm damak tadına uygun çeşitleri bulunan reçeller tatlı besin kaynakları arasında yer alır. Birçok meyve ile yapılabilen reçeller besin değerleri bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir. Yaz aylarında mevsimsel olarak birçok meyve çeşidi bulabilir ve hepsinden farklı türlerde reçeller yapabilirsiniz. Tatlı ve ekşi türde reçel yapımı damak tadına göre belirlenebilir.

İncir, vişne kayısı, şeftali, böğürtlen, üzüm, çilek, ahududu, gül, kızılcık, erik gibi meyveler yaz aylarında tercih edilen türleridir. Taze ve zamanında yapılan meyveler ile daha lezzetli olarak yapabilirsiniz. Yapım aşamasında gerekli olan püf noktalara dikkat etmeniz halinde ortaya lezzetli ve besleyici reçeller çıkabilir. Reçel yapım aşamasında ekşi meyve çeşitleri için daha fazla şeker eklemek püf noktalarından biridir.

Kış Aylarında Yapılan Reçel Türleri

Kış meyveleri olarak ilk akla gelen meyve türleri arasında ayva, elma, armut, mandalina, portakal, greyfurt gibi farklı meyve çeşitleri bulunuyor. Tüm bu meyvelerin reçeli yapılabilmektedir. Ev ortamında rahatlıkla yapılan reçelin faydaları oldukça yüksek orandadır. Yapım aşamasında taşmaması ve dibinin yapışmaması için tencerenin başında beklemeniz ve köpürmesini önlemeniz halinde ortaya daha lezzetli reçeller çıkabilir.

Önemli hususlardan bir diğeri olarak yapım için seçilecek meyvelerin tam olgunlaşmamış olması gerekmektedir. Olgunlaşmış meyve çok fazla ezilerek kötü bir görüntü ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. Daha güzel bir görüntü için diri ve sert meyveler seçilmelidir. Şeker oranını çok fazla koymaz iseniz daha sağlıklı bir yapım elde edilebilir. Piştikten sonra üzerinde oluşan köpükleri toplayıp soğumadan kavanozlara doldurulmalıdır.