Lahana Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Çok eski zamanlardan günümüze gelen bir yiyecektir. Lahana yetiştiriciliği ülkemizin her tarafında yapılmakta ancak özellikle sıcak iklime sahip bölgelerde yetiştirilmektedir. Lahanaların baş oluşturabilmesi için en uygun sıcaklık 15- 20 derece arasındadır. Eğer sıcaklık 25 dereceyi geçerse ve suyu da az olursa büyüme gerçekleşemez. Ancak bazı lahana türleri var ki 0 altına düşmeyen sıcaklıklarda büyümeye devam edebilmektedir. Bu nedenle iklimine uygun lahana türü yetiştirilmelidir.

Lahanalar ışıklı ortamı sevmektedir. Ağaç diplerinde ve gölgeli yerlerde olan lahanalardan istenilen verim alınamaz. Suyu seven lahanalar, hem hava hem toprak neminin de olmasını isterler. Yüksek hava nemi, deniz ve göl kenarlarda, yaylalarda daha sağlıklı büyür. Lahanaların arasındaki mesafede önemlidir. Büyümeleri göz önüne alınarak dikim yapılmalıdır.

Genellikle dikiminden 5- 6 ay sonra hasat zamanı gelmektedir. Kesilecek zamanı gelmiş olan lahanalar toprak üzerinden bir kesici yardımıyla kesilip üzerindeki çürük ve bozulmuş yapraklar temizlenmelidir.

Lahana Yetiştirebilmenin Püf Noktaları

Tüm bitkilerde olduğu gibi lahanada da tohum önemlidir. İyi ve kaliteli tohum kullanılmalıdır. Ayrıca tohum ve fide ekimi zamanında yapılmalıdır. Lahana bitkisi toprak seçimi yapmaz ama Asitli toprakları da pek sevmez. Lahana yetiştiriciliği yapılacak olan toprak yeterince gübrelenmiş ve zamanında hazırlanmış olmalıdır. Ancak Lahana suyu sever. Bu yüzden sulamalar zamanında ve yeterli miktarda yapılmalıdır.

Sadece köküne değil üzerinden de sulama yapılmalıdır. Toprağı su tutma kapasitesine de bakılması gerekmektedir. Lahanayı etkileyecek, köke yakın olan kötü yapraklar ve böcekler ayıklanmalıdır. Özellikle lahana kelebeği için ilaçlar koyulmalıdır. Lahana olan toprağa kesinlikle tezek koyulmamalıdır. Lahanalar çapa bitkisi olarak bilindikleri için çapalama oldukça önemlidir. Her sulamadan sonra çapalama yapılarak, toprağın üzerindeki kaymak tabakasının kırılması sağlanmalıdır.

Lahananın Faydaları

Özellikle Prof. Dr. Canan Karatay tarafından gündeme getirilen ve sürekli konuşulan lahananın faydaları oldukça fazladır. Özellikle vücuttaki toksinleri atmada yardımcı olan lahana mevsiminde tüketilmelidir. Mevsimi olduğunda turşusu kurularak uzun vadede tüketilebilir. Diyet listelerinde tok tutmasından dolayı çokça yer verilen lahana antioksidan özelliği taşımaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalara bakılarak prostat kanserini önlediği hatta sadece prostat kanseri değil diğer kanser tedavilerinde tüketilmesi gereken bir yiyecektir.

Lahananın içerisinde bulunan kükürt, bağışıklık sistemini güçlendirip, hastalıkla karşı korumaktadır. Ayrıca hızlı iyileşmeler sağlamaktadır. Bağırsak sistemini düzene koyduğu için özellikle kabız problemi olan hastalar için tavsiye edilmektedir. Bünyesinde C vitamini barındırdığı için çiğ olarak salata şeklinde tüketilebilir.