Sökülmüş Tığ Oyası Nasıl Tamir Edilir?

Tığ oyası nesilden nesile aktarılan, özellikle de Anadolu’da kadınlar tarafından işlenilen bir tür el işidir. Yapımı oldukça kolay olan tığ oyası el emeği göz nuru olan el sanatları arasında en çok tercih edilenlerdendir.

Tığ oyası, diğer el işlerinde, örgülerde olduğu gibi genellikle kız çocuklarına tatil zamanlarında ya da boş vakitlerinde öğretilir. Daha küçüklüklerinde bu işi öğrenmeye başlayan kız çocukları, büyüyüp ev hanımı olduklarında tığ oyasında mahir olur ve hatta evinde destek olmak, harçlığını çıkarmak için dahi tığ oyasını yaparlar.

Tığ Oyasının Kullanım Alanları

Tığ oyasının oldukça zengin bir uygulama alanı vardır. Havlu ve tülbent kenarları, yatak örtüsü, mendil kenarı, salon takımları, fiskos örtüsü, masa örtüsü tığ modellerinden sadece bazılarıdır. Ana malzemesi tığ ve ip olan bu oyalarda, uygulayacak olan modele göre simli ip, boncuk, pul ya da püskül gibi malzemeler de kullanılabilir.

Öte yandan tığ oyasında kullanılabilecek ip çeşitleri ve kumaş türleri de oldukça fazladır. Örneğin; koton, merserize, orlon, bobin, yün iplikler, angora, tiftik, keten ip gibi pek çok ip ile yapılabileceği gibi, pamuklu kumaş, krep, ipek, şifon, organze, keten, terilen gibi pek çok kumaş türü üzerinde de uygulanabilir.

Sökülen Tığ Oyası

Yapılmış bir tığ oyasının sökülmesi oldukça nadir görülen durumlardadır. Fakat böyle bir durumla karşılaştığınızda tamir etmesi hiçte zor olmayacaktır. Öncelikle eğer tapmış olduğunuz bir tığ oyasının örneğin; bir mendil kenarından söküldüğünü gördüğünüzde, yine bir ip ve iğne yardımı ile oyayı kenara yeniden monte edebilirsiniz. Eğer ki tığ oyasının kendisi söküldüyse bu durum sizi bir miktar zorlayabilir. Bu durumda tığ oyasının söküldüğü yerden ipi yakalamalı ve aynı modeli kaldığı noktadan tığ yardımı ile yeniden uygulamalısınız. Oyayı tamamladığınızda iyi bir şekilde düğüm attığınızdan ve sabitlediğinizden de emin olmalısınız.