Kışlık Vişne Şurubu Nasıl Yapılır? Tarifi Nedir?

Yazın çıkan meyveleri belirli işlemlerden geçirerek kışında kullanılabilecek hale getirmek, hem ev ekonomisine katkı sağlamakta, hem de kış mevsiminde yaz meyvelerinin tadını çıkarmaya imkan sağlamaktadır. Farklı şekillerde saklanarak kış mevsiminde de tüketilebilecek meyveler arasında bulunan vişne çoğu kişi tarafından oldukça sevilerek tüketilmektedir. Vişneyi kışında kullanabilmek için şurup haline getirip saklayarak değerlendirmek mümkün olmaktadır. Tüketimi sonrasında vişnenin faydaları cilt üzerinde ve bağırsaklarda kısa süre içerisinde fark edilebilmektedir.

Vişne Şurubu İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 2 kg vişne
  • 1 su bardağı su
  • 2 kg şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu

Malzemeler kullanılmak istenilen vişne oranına bağlı olarak azaltılıp çoğaltılabilmektedir. Ayrıca içine katılacak şeker oranı da vişnelerin tatlılık durumuna göre daha az oranda ayarlanabilmektedir. İsteğe bağlı olarak vişne şurubunun şeker oranı daha da düşürülebilmektedir.

Vişne Şurubu Yapım Aşamaları

Şurup için alınan vişnelerin saplarından ayıklandıktan sonra güzelce yıkanması gerekmektedir. Sonraki aşamada şurubun hazırlanacağı tencerenin içerisine yıkanmış vişnelerden bir sıra dizerek, üstlerine şeker serpilmektedir. Sonrasındaki katlarda bu şekilde oluşturulmaktadır. Vişnelerin tencereye dizilimi bu şekilde tamamlandıktan sonra dinlenmeye bırakılmaktadır.

Dinlenme işlemi bir gün sürmektedir. Bir gün bekleyen vişnelerin içerisine bir su bardağı su eklenerek pişirilmeye alınmaktadır. Bu safhada pişirilme yüksek ateşte yapılmaktadır. Vişneler pişerken sularını saldığından dolayı, sürekli karıştırarak şekerin eşit şekilde erimesi sağlanmaktadır. Vişne şurubu ocak üzerinde fokurdamaya başladıktan sonra, 15 dakika daha pişirilmesi gerekmektedir.

Kaynatma süresinin sonuna doğru vişne şurubunun içerisine limon tuzu eklenmektedir. Limon tuzu ekledikten sonra iki dakika daha kaynaması beklenilerek, hazır olan vişneler ocağın üzerinden alınarak süzülmektedir. Süzülen vişnelerin suyu bir kenara ayrılıp, kalan vişne posaları da yeniden değerlendirilmek üzere soğumaya bırakılmaktadır. Süzgeç içerisinde soğumaya bırakılan vişnelerin ezilerek özleri çıkartılmaktadır.

Çıkarılan bu vişne özleri hazırlanan vişne suyunun içerisine katılmaktadır. Eklenen vişne özleri sayesinde vişne şurubu hem daha koyu bir hal almakta hem de daha lezzetli olmaktadır. En son işlem olarak hazırlanan şurup daha parlak ve pürüzsüz olması açısından bir süzgeçten daha geçirilmektedir. Tamamen hazır olan vişne şurupları, tüketime uygun şekilde ayarlanacak cam kavanozlara konularak, ağzı sıkı bir şekilde kapatılıp uzun süre muhafaza edilebilmektedir. Hazırlanan bu vişne şurubunun en az 1 yıl tüketim ömrü bulunmaktadır. Vişne şurupları kullanılmak istenildiği zaman kavanozlardan çıkartılarak istenilen miktarda su eklenip kolaylıkla servis edilebilmektedir.